snow

tab

" " "

Segmen "jom Godek-godek Followers

Segmen "jom Godek-godek Followers






20 Followers sekarang
follower yg diinginkan 10 000 lebih
follower yg ditag = she , she ,



Tekan je banner di atas untuk join.. Tenks :)
               Jom join segmen niy kawan2...



Saye Miss Farra Suke Blog



Segmen terjah & follow by Miss NR

Segmen terjah & follow by Miss NR





Tekan je banner di ats okay..
                                Jom kawan2 kita join...



Saye Miss Farra Suke Blog



Giveaway ' Jangan Perah Otak '.

Giveaway ' Jangan Perah Otak '.

Assalammualaikum ...






                         jom ramai2 join ....

                        Kawan-kawan yg ditag =  Niesa , Ierah dan ezzy



Saye Miss Farra Suke Blog



Jom join doodle giveaway by farah

Jom join doodle giveaway by farah






Jom join niy.. klik je gmbar di ats untuk ke entry tersebut...

jom lah ramai2 join ..tenks



Saye Miss Farra Suke Blog



screen capture guna keyboard

screen capture guna keyboard


assalammualaikum ...


Cari button PRT SC SYSRQ kat Keyboard korang. Tekan button tu.


 

Pergi Start Button kat bawah tu. Cari Paint.


Bila buka, Korang tekan CTRL+V. Atau pergi edit, cari Paste.


Pastu, boleh save gambar tadi. 

                            Ekceli, senang jekan? Hahaha. Apa yang korang snap tu? Share sikit! :D 




Saye Miss Farra Suke Blog



tukar 'post a comment' kepada ayat sendiri

tukar 'post a comment' kepada ayat sendiri



.Assalamualaikum.

Heyy korang... hehe :)
Ehh , Hari tu , ada orang tanya  
Macam mana nak tukarkan ayat 'POST A COMMENT' kepada Ayat Sendiri..
Macam contoh kat bawah ni haaaa.~
Korang nak tak buat macam ni ?? :
 


Ikut Step Di Bawah yea :)

1. Log In > Dashboard > Setting > Comment


2. Scroll ke bawah siket .. Cari "Comment From Message" ...


3. Macam contoh di bawah ni , korang taip lah apa yang korang suka ^_^



4. Ok . Bila Dah Taip Ayat BEST2 korang tuh . Cepat2 Tekan "Save Settings"


5. Dah ? Cuba lah Check kat blog korang tu. HAHA . Kalau menjadi , bagitahu yer. Selamat Mencuba :)



Saye Miss Farra Suke Blog



Amaran Untuk Semua Umat Islam

Amaran Untuk Semua Umat Islam



Amaran !!!

Jangan guna "Bye" kerana "bye" adalah jarum sulitkristian yang bermaksud " Di Bawah Naungan Pope."
Jangan guna "a'kum" kerana "a'kum" bermaksud "binatang" dalam bahasa yahudi. 
Jangan guna "samekom" kerana "samekom" bermaksud "celaka Kamu".
Jangan guna "salam" kerana "salam" bermaksud "celakalah Kamu" . 
Gunakan perkataan "as salam" sebagai singkatan bagi assalammualaikum ".


Tolong sebar kan pada umat islam yang lain , untuk                     mengelakkan diri daripada membuat dosa.






Saye Miss Farra Suke Blog



Khasiat tomato

Khasiat tomato


Dengan kewujudan banyak produk kecantikan di pasaran, adakala kita terlupa pada amalan dahulu kala menggunakan bahan semula jadi seperti buah-buahan dan sayur-sayuran sebagai agen kecantikan. Selain boleh dimakan, kandungan nutrisi serta vitamin pada buah-buahan segar ini membantu menjadikan kulit lebih sihat, cantik dan berseri. Lebih penting sama ada dijadikan pembersih, penyental atau masker, kandungannya benar-benar bersih tanpa campuran bahan kimia.

Tomato atau nama saintifiknya Iycopersicon esculetum sememangnya digemari ramai. Sama ada dimakan begitu sahaja atau digandingkan dalam pelbagai jenis masakan, tomato menjanjikan keenakan tersendiri. Hidangan Mediterranean dan Asia Barat menjadikan tomato sebagai bahan asas yang paling kerap digunakan.

Berasal dari keluarga Solanaceae, tomato kaya dengan zat besi, serat serta vitamin A dan C yang diperlukan untuk mengekalkan kecergasan badan. Ia juga mengandungi fruktosa, glukosa, asid folik, potasium, kalsium dan mineral garam.

Khasiat tomato juga berkait rapat dengan kecantikan kulit. Sayuran ini dikatakan berkesan untuk mengecilkan liang roma, mengurangkan masalah jerawat dan merawat penyakit kulit. Elemen penyejuk juga mampu menyejukkan kulit yang kasar, astringen untuk menghapuskan minyak berlebihan, dan vitamin A dan C untuk mencerahkan kulit kusam dan mengembalikan keremajaan kulit.

Tomato boleh merawat masalah kulit seperti jerawat . Hancurkan tomato segar dan sapu rata bahan tersebut pada kulit muka yang berjerawat. Biarkan sejam atau lebih sebelum dibilas dan dikeringkan. Buat setiap hari sehingga jerawat itu hilang. Ia juga boleh membersihkan kulit wajah anda. Dengan menggunakan campuran tomato dan avokado amat sesuai untuk kulit kombinasi (berminyak, biasa dan kering) kerana ia menggabungkan astringen dan antiseptik yang boleh mengurangkan kandungan minyak serta noda hitam pada kulit.

Topeng penyegar muka ini kaya dengan vitamin A, C dan E dimana kesemuanya penting untuk kulit yang sihat. Untuk membuat topeng muka ini, hancurkan tomato dan avokado dalam mangkuk dan sapukan pada muka, bilas selepas 20 ke 30 minit.

Menggunakan cara yang mudah, tanpa mengeluarkan belanja yang banyak sesiapa juga boleh melakukannya. Sama ada buah-buahan ini diletakkan pada wajah begitu saja atau dilenyek dijadikan masker, jika dilakukan secara berkala akan memberikan kesan menakjubkan pada kulit.

Namun sebelum memakainya pada wajah, jangan lupa cuci atau bersihkan wajah terlebih dulu. Ada baiknya sekiranya menggunakan air suam supaya liang roma lebih terbuka dan mampu meresap nutrisi daripada bahan semula jadi ini pada kulit wajah anda.

 Lagipun Tomato niy memang sedap kalau makan mentah-mentah



Saye Miss Farra Suke Blog



Khasiat Timun

Khasiat Timun


Jika sebelum ini, saya tidak begitu gemar makan timun. Orang kata timun ni sejuk. Jadi ia kurang baik kalau dimakan selalu. Lebih-lebih lagi golongan lelaki. Namun, akhir-akhir ni saya dapati timun ni sebenarnya banyak pula khasiat. Jadi, lepas ni saya akan mengubah persepsi tentang timun ni.






Antara khasiat timun yang mesti anda tahu adalah:


1. Amalkan memakan timun setiap hari bagi mengelakkan sembelit.

2. Jus timun amat baik untuk anda yang mengalami gastrik.

3. Seandainya anda campurkan jus timun dengan perahan lobak merah serta daun saderi boleh mengatasi masalah artritis, gout dan reumatik.

4. Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan, amalkan memakan timun sama ada secara mentah ataupun yang telah dimasak. Jika minum jus timun setiap hari pun boleh menurunkan berat anda.

5. Timun juga mampu mengubati penyakit disentri (keluar darah semasa buang air besar).

6. Campuran perahan timun, jus lobak serta salad mujarab untuk mengubati kudis.

7. Bagi anda yang masih buntu dengan masalah jerawat, cuba parutkan timun dan campurkan dengan kuning telur.

Kacau bahan tersebut hingga sebati. Kemudian, sapu pada seluruh muka anda. Biarkan selama 20 minit. Setelah itu, bilaslah dengan air bersih. Amalkan seminggu sekali agar jerawat lekas kering.


Jika ada, ambil biji timun dan campurkan dengan sedikit garam. Berkumurlah dengan bahan tersebut beberapa kali sehari.

Insya-Allah, amalan ini akan menyelesaikan masalah anda tu. 





Saye Miss Farra Suke Blog



Khasiat Madu Lebah Mengikut Al-Quran

Khasiat Madu Lebah Mengikut Al-Quran


Beberapa kajian telah diusahakan yang tertumpu kepada bahan-bahan daripada tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan. Begitu juga dengan madu lebah karena dalam al-Quran sendiri telah menggariskan berbagai pengajaran dan maklumat penjagaan diri daripada berbagai penyakit, maupun kesehatan jasad atau rohani agar kita dapat mengerjakan segala perintah Allah dengan teratur.
Firman Allah dalam surah an-Nahl:


“Kemudian makanlah daripada setiap macam buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan. Daripada perut lebah itu keluar minuman madu yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat obat menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda kebesaran Tuhan bagi orang yang memikirkan.” (Surah An-NAhl: 69)
Rasulullaah SAW, bersabda :
“Ambillah / pergunakanlah olehmu sekalian akan dua ubat penyembuh iaitu madu dan al-Qur’an.” (Hadis riwayat Ibnu Majah)
Dari hadis tersebut ternyata madu mempunyai keistimewaan yang tersendiri dengan nilai-nilai utama dalam ilmu kesehatan, yang mempunyai zat-zat besi dan vitamin yang kuat. Di samping itu madu juga dianggap penting kerana memenuhi keperluan tubuh dan cepat memberi tenaga.
Mereka yang mengetahui akan khasiat madu akan menggunakannya secara rutin, hal ini bukan hanya teori tetapi telah dibuktikan daripada beberapa kajian yang telah dilakukan di mana jika diamalkan setiap hari akan mencegah daripada berbagai penyakit dan memberi tenaga yang cukup.
Dalam al-Qur’an, hadis-hadis yang disebutkan dan amalan perubatan tradisional, madu mempunyai keistimewaannya yang tersendiri. Adalah menjadi suatu amalan yang baik menjadikan madu sebagai obat dan penjaga kesehatan.

                          Kena lah minum madu banyak-banyak yee kawan-kawan ..
                                                       Sekian dari saya .. 



Saye Miss Farra Suke Blog



Cara Nak Buat Border Keliling Blog

Cara Nak Buat Border Keliling Blog


Mula - Mula 
Step 1 : Klik > Dashboard > Design > Edit HTML

Step 2 : Tick pada kotak Expand Widget Templates, cari kod kat bawah nie (tekan ctrl+f)

.content-inner {

Step 3 : Kemudian copy code kat bawah nie (tekan ctrl+c untuk copy code)
border: 4px solid #2B60DE;
 *Warna Hijau = saiz ketebalan border
 *Warna Pink = jenis border... Contoh (dashed * dotted * solid)
 *Warna Ungu= jenis color border 


Pilih code color di sini

Step 4 : Paste code tadi di BAWAH code step 2..
Contoh akan jadi macam nie..
.content-inner {border: 4px solid #2B60DE;

Step 5 : Preview dulu, kalau da jadi, save..


                                                       Selamat Mencuba yee :)



Saye Miss Farra Suke Blog



Cara nak ringan kan blog

Cara nak ringan kan blog



kat sini farra nak share cara macam mana nak ringankan blog. Pada yang da tau tu, buat²  la tak tau ek...
Tutorial nie untuk ringankan blog jer taw, bukan ringankan badan... 
Jom ikot step yang simple nie...


Step 1 : Klik > Dashboard > Design > Page Elements > Add Gadget > Html/Javasript 

Step 2 : Copy code kat bawah nie dulu...


<script src='https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4.4/jquery.min.js' type='text/javascript'></script><script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script><script type="text/javascript">jQuery(document).ready(function($){if (navigator.platform == "iPad") return;jQuery("img").lazyload({effect:"fadeIn",placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"});});</script>

(tekan ctrl+c untuk copy code)


Step 3 : Lepas tu paste code yang korang copy tadi ke dalam html/javascript.


Step 4 : Last sekali...boleh la terus save!



Selamat Mencuba :)




Saye Miss Farra Suke Blog



rambut cepat panjang

rambut cepat panjang



okay, sebelum  cross over p topic lain. baik farra bg korang tips cepat. so, heres the tips!

1. rajin2 basuh rambut korang. paling kurang or paling kerap, 2hari sekali. jangan seminggu sekali baru nak cuci! nnt kelimumur dah berkampung kat atas kepala korang. jangan sampai dorang sempat lantik ketua kampung sudah. *ada ke yang ke yang tak cuci rambut sampai seminggu?

2. kena kan kat matahari. bukan matahari yang panas terik tuh! rosak habeh lahh rambot korang. matahari pagi. sebelum pukul 10 pagi tuh, tuh lahh matahari pagi. alang2 time tengah sidai kain kat rumah tuh, tompang2 lahh jemur2 sikit sekali rambut tuh kat matahari sambil jemur kain. *tok nenek matahari, wa tompang jemur rambut sikit ni..

3. jangan merokok, jangan minum minuman beralkohol ofcoz, and jangan minum minuman berkafien. sebab benda2 ni tak sihat kan? so, secara tak langsung akan bagi effect kat rambut korang gak. effect kat organ badan plak? jangan tanya gua. gua tak pakar bab2 ni. gua bukan doctor. tanya en. google pleseeeeeeeeeeee

4. banyak banyak and banyakkkkkkkkkk kan minum air masakkkkkkkkk. mineral pun boleh rasa nya. sebab kat rumah aku stock air mineral jea ada. so, natang tu jea ah yang  dok minum hari2.

5. jangan terlalu kerap sikat rambut. farra tak sikat rambut. pas mandi, farra just kemas kan guna jari jea. rambut farra bukan lah macam dalam ikalan rejoice guna cari pon boleh tu. tp boleh jea guna jari even tak cantik camtu. huhu. sebab sikat boleh menyebabkan rambut korang cepat gugur. nnt rambut tak sempat panjang, dah botak. macam mana? haaa. pandai2 korang lahh cari wig pastuh.

6. jangan selalu guna hair blower. farra guna gak natang tu. tapi tak hari2 lahh.. so, jangan guna kerap ah natang ni. nnt rambut rosak. tak sempat nak simpan panjang, dah rosak. nnt terpaksa p kedai potong bahagian rambut yang dah rosak tuh.

7. jangan kerap dye rambut. tak kira ah korang nak dye warna hijau ke biru ke. kalau dah dye satu warna. biar jea. dah potong habis sisa2 warna tu, baru dye warna lain. jangan campor2. rosak habeh rambot korang nnt.



Saye Miss Farra Suke Blog



Petua Kulit Muka Halus Dan Licin

Petua Kulit Muka Halus Dan Licin



    Asah jambu batu dan kemenyan dalam piring pasu dengan sedikit air. Air asahan perlu pekat      supaya mudah melekat apabila disapu ke muka. Selepas disapu, biarkan selama 30 minit, kemudian cuci dengan air bersih.
Amalkan setiap hari. Selain melicin dan melembutkan kulit wajah, ia juga dapat menghilangkan parut jerawat.

  Cairkan satu sudu besar susu manis bersama sedikit air panas. Dengan menggunakan kapas, ratakan bancuhan itu ke seluruh muka. Biar kering sebelum dibilas.
Selain menjadikan kulit bersih dan halus, ia juga dapat mengelakkan kulit daripada ditumbuhi tompok-tompok hitam.

Ambil segenggam daun pegaga. Tumbuk sehingga hancur dan campur sedikit air. Selepas itu campurkan bedak sejuk. Kacau sehingga sebati dan sapu pada muka setiap malam sebelum tidur.

Ambil tiga sudu madu lebah asli. Campur dengan perahan air limau nipis dan kuning telur. Kacau bahan itu sehingga sebati dan sapukan ke muka. Biar kira-kira 20 minit atau sehingga kering sebelum dicuci dengan air bersih.

Terung muda dibelah dua dan permukaan yang dipotong itu hendaklah digosok ke pipi dan dahi. Selepas habis digunakan, potong bahagian itu dan gunakan lapisan baru. Lakukan beberapa kali.

Ambil segenggam pulut hitam. Goreng tanpa minyak sehingga garing. Tumbuk hingga halus dan ayak supaya mendapat serbuk halus. Bancuh serbuk halus itu bersama air. Kemudian tumbuk 10 helai daun jambu batu dan campur dengan bancuhan serbuk pulut hitam tadi.
Sebelum mandi, gosokkan bancuhan tadi ke seluruh badan dan muka. Biarkan 10 minit. Gosok dan terus mandi. Kulit akan terasa halus dan licin. Lakukan selalu untuk mendapatkan hasil memuaskan.

Didih susu cair dan biarkan suam. Sapukan ke muka dan biarkan selama 10 minit atau sehingga kering. Selepas itu basuh muka dengan air suam.

Ambil sehelai daun sirih yang sudah dibersihkan. Gosokkan daun sirih itu antara kedua-dua tapak tangan. Ia akan mengeluarkan air dan sapukan ke muka dan buat begitu beberapa minit. Kemudian basuh. Kesannya amat baik.

Ambil cekur sebesar ibu jari. Giling sehingga lumat dan campur dengan bedak sejuk. Selepas itu sapukan ke muka dan biar selama 15 minit.
Apabila kering, gosok dengan kain putih lembap supaya kotoran di muka tanggal. Kemudian, bilas dengan air suam. Jika rajin mengamalkan petua ini, kulit muka menjadi licin dan tidak berminyak.

Ambil kulit telur yang sudah dibersihkan. Kisar atau tumbuk sehingga halus seperti debu. Bancuh dengan bedak sejuk dan air suam. Sapukan ke muka yang dibersihkan. Sambil menyapu bedak tadi, urut kulit muka perlahan-lahan dengan lembut.
Jadi kepada anda yang mempunyai masalah kulit wajah kasar, bolehlah mencuba petua di atas. Manalah tahu kalau satu hari nanti wajah anda akan kelihatan berseri-seri walaupun usia anda sudah pun menjangkau 50 tahun. Pasti ramai di kalangan rakan-rakan dan saudara mara anda yang terkejut dengan kulit muka halus, gebu dan licin yang anda hasilkan.. Selamat mencuba!



Saye Miss Farra Suke Blog



cute icon dlm entry

cute icon dlm entry



بسم الله الرحمن الرحيم 

Assalamualaikum..


Selamat malam ..nak update entry lagi selagi masih ada kesempatan.hehe. Tapi buat tutorial lagi ye...ramai pula yang minta, kalau tau saya tolong. Kalau tak tau, saya cakap la tak tau. Mane yang saya tak dapat tolong, jgn kecik hati tau. Ok, teruskan..tau tak ape tu Cute Icon di Entri?? Cute Icon tu macam ni...tengok bawah...


Tutorial, Tutorial Cute Icon di Entri Blog, Cute Icon, Emocutez


Ni cute icon tu~ cute tak??

http://www.emocutez.com
http://www.emocutez.com
http://www.emocutez.com

http://www.emocutez.com

http://www.emocutez.com

Dan gambar yang lain-lain..saya ambil di Emocutez. Cara nak letak dalam entri..tak perlu install apa-apa, bukan auto tapi manual. Agak leceh jugak, sebab kena letak satu-satu. Kalau nak tau, jom ikut step ni..

1. Pergi laman web tadi..

2. Pilih icon yang disukai, klik pada tajuk / nama icon tu.

3. Keluar banyak gambar kan, klik gambar untuk dapatkan kod. Nanti keluar macam ni..

Tutorial, Tutorial Cute Icon di Entri Blog, Cute Icon, Emocutez

4. Ambil HTML Code tau..copy.

5. Lepas tu, letak kat entri...pastikan tukar kepada Edit HTML untuk letak kod tadi. Macam ni..kalau nak letak sebelah ayat, kena carik ayat yang kita nak letak tu. Letak kod ni sebelah ayat tersebut ok..

Tutorial, Tutorial Cute Icon di Entri Blog, Cute Icon, Emocutez

6. Lepas tu, klik pada Compose kalau dah siap.


Tutorial, Tutorial Cute Icon di Entri Blog, Cute Icon, Emocutez

7. Kalau nak letak icon lagi, buat satu persatu macam tadi.

Macam tu je cara nya..senang tapi leceh cket. Saya selalu gabungkan dengan gambar tak boleh klik..supaya icon tadi tak ada link, jadi picture je.

Ok la, sekian..http://www.emocutez.com


والسلام




Saye Miss Farra Suke Blog



My Justin Bieber

My Justin Bieber

Photo: -NisaBiebs




Photo: like Vanessa hudgens malaysia & Puteri Zanariah Zainani (PZZ)
for justin




Photo: 1.5k likes?
- Puteri Zanariah Zainani (PZZ)



Photo: 1ooo Likes ?

~ Ni$aBiebsღ




Photo: Like Keep calm and Believe in Justin. if you'd call him maybe <3

~ Ni$aBiebsღ




Photo: 1OO Likes?

~ Ni$aBiebsღ



Love JB so much ..

JUSTIN BIEBER IS MY









Saye Miss Farra Suke Blog



Nu'est Profile

Nu'est Profile




                          
Name : Kim Jong Hyun (김종현)
Stage Name : JR ( Junior Royal )
Birth Date : 8th June 1995
Weight : 58kg
Height : 176cm
Position : Leader Rapper Dancer
Facts : Cameo in Orange Caramel's Bangkok City MV


Name : Aaron Kwak
Stage Name : Aron
Birth date : 21st May 1993
Weight : 57kg
Height : 175cm
Position : Vocalist
Facts : Born and raised in L.A California


Name : Hwang Min Hyun
Stange Name : Min Hyun
Birth Date : 8th August 1994
Weight : 65kg
Height : 183cm
Position : Main Vocal, Center
Facts : Starred in Orange Caramel's Shanghai Romance MV


Name : Kang Dong Ho
Stage Name : Baekho | White Tiger
Birth Date : 21st July 1995
Weight : 63kg
Height : 178cm
Position : Main Vocalist
Facts : Starred in After School's Play Ur Love MV


Name : Choi Min Ki
Stage Name : Ren | Len
Birth Date : 3rd November 1995
Weight : 56kg
Height : 179cm
Position : Maknae , Mood Maker
Facts : Featured and back up dancer of After School Blue's Wonder Boy with other member







                             I LOVE JR
                                                        HENSEM SANGAT




Saye Miss Farra Suke Blog