snow

tab

" " "

Tips Penjagaan BlackBerry Supaya Tidak Lembap.Assalamualaikum !
Peacee ^_^v
 
 Haaa . Sebelum korang mula baca , Farra ada nak tanya sedikit ni . Korang ada guna blackberry tak ni ?Sebab entry ni , khas untuk pengguna blackberry je . hikhik# Tak kisah lah , korang sendiri yang guna or mak bapak adik kakak abang pakcik makcik opah atok ke , kan .. huhu .


Kalau ada , share lah dekat diorang tips ni . Berguna sangat ! Farra ada jugak try . Tapi tak semua . HEHE :)  Kalau ada yang nak share dekat blog pun boleh . 


Oke . Farra bagi tips ni agar BB tak lembab dan operasi tetap lancar dan stabil , kerana BB bukanlah handphone biasa tetapi sebuah Smartpohne Tips ini untuk semua jenis BB baik Curve , Bold , Torch mahupun Storm . 


Jom usha Tips - Tips di bawah :


1.  Cuba korang usahakan tiap 2 -3 hari sekali , cabut bateri BB dan biarkan selama 1 - 2 minit . Ini berfungsi untuk membuang dan menghapuskan sisa - sisa file yang tidak terpakai akibat proses chatting mahupun browsing . 


2. Lakukan secara rutin Clear Log Event dengan cara tekan ALT + L G L G .. akan muncul dilayar hasil log , tekan logo menu BB , pilih Clear Log (jika bahasa Inggeris) atau bersihkan Log (jika Bahasa Malaysia) . Tekan Clear !


3. Lakukan juga secara rutin Cleanig Memory . Dengan cara , pilih Options , Security Options , Cleaning Memory . Tekan logo menu BB , pilih clean now !


4. Tiap 2 -3 hari sekali , lakukan Host Routing Table . Dengan cara , pilih Options , Advanced Options , pilih Host Routing Table , tekan logo menu BB . Pilih Register Now .


5. Ok . Dan setelah step ke 4 di atas ini , lakukan juga setiap 2 -3 hari sekali Diagnostic Test . Ini sangat penting ! Sebab inilah bukti apakah BB kita berhubung dengan operator , baik PIN , Register mahupun Email . Dengan cara , pilih Options , Mobile Network , lepas tu tekan logo menu BB , pilih RUN dan biarkan sampai proses berjalan completed .  Jika hasil proses ada yang NO , ulangai lagi agar hasil semua YES !


* Oke . Itu lah 5 tips agak BB kita lancar selancar - lancar nya . Semoga , ianya bermanfaat untuk korang semua ya . Perlu diingat bahawa tips di atas bukanlah hanya diusahakan , tetapi WAJIB agar BB kita tak de lah lembab macam siput tu haa . hehe .


 BlackBerry sahaje taw .. Saye Miss Farra Suke BlogNo comments: